Chili con carne to idealny pomysł na rozgrzewający obiad. Przepis na pyszne i sycące danie

Dodano:
Chili con carne Źródło: Shutterstock / nerudol
Chili con carne to meksykańska potrawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jej pikantny smak sprawia, że przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni. Polecam sprawdzony przepis na chili con carne. Moja rodzina kocha to danie.

Chili con carne to prosta potrawa jednogarnkowa, którą zastąpisz dwudaniowy obiad. Możesz śmiało przygotować większą porcję tego meksykańskiego dania i odgrzać je na drugi dzień.

Sekretem pysznego chili con carne jest idealne połączenie mielonego mięsa, czerwonej lub czarnej fasoli, pomidorów, kukurydzy, czosnku, cebuli i przypraw. W moim przepisie stosuję mięso wołowe, które mielę w maszynce, korzystając ze średniego sitka. Wołowinę możesz zastąpić mięsem wieprzowym (np. szynką, łopatką, karkówką), mięsem mieszanym (np. wieprzowo-wołowym) lub mięsem drobiowym (np. z udźca z indyka). Przygotowując chili con carne zwykle dodaję do niego fasolę czerwoną z puszki, ale możesz również użyć wcześniej ugotowanej suchej fasoli.

Do przygotowania chili con carne użyj głębokiej patelni z grubym dnem lub niskiego rondla. Puszkę pomidorów bez skórki, których używa w swoim przepisie, możesz zastąpić pomidora krojonymi w puszcze lub passatą pomidorową (250 ml).

Przepis: Chili con carne

Na chili con carne można znaleźć wiele różnych przepisów. Ja do przygotowania tej potrawy najczęściej używam mięsa mielonego wołowego. Dodaję też 1/2 łyżeczki naturalnego kakao. Nadaje ono potrawie ciemny kolor i doskonale komponuje się ze smakiem ostrego chili.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
600 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fasolę i kukurydzę w puszce odsącz z zalewy. Jeśli zamiast chili w płatkach wykorzystujesz świeżą papryczkę chili, to pokrój ją w drobną kostkę.
  2. SmażenieRozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek. Smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso mielone. Dokładnie wymieszaj i rozdrobnij większe grudki mięsa. Smaż 5-10 minut na średnim ogniu do momentu, aż mięso się zrumieni. Jeżeli mięso podeszło płynem, zwiększ moc palnika i odparuj płyn, ciągle mieszając.
  3. DuszeniePodsmażone mięso dopraw przyprawami i dodaj pomidory. Duś na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Dodaj fasolę i kukurydzę, a następnie wymieszaj. Duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut.

Z czym podawać chili con carne?

Gotowe chili con carne podawaj skropione sokiem z cytryny lub limonki oraz posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Chili con carne doskonale smakuje z chipsami z tortilli (czyli domowymi nachosami). Danie to możesz również podawać np. z makaronem, kaszą lub ryżem oraz zawinąć w placki tortilli lub stosować jako nadzienie do tacos.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...